Acai är ett blått eller vitt bär som växer på para-assaipalmen som växer i fuktiga områden i norra Sydamerika; på Antillerna och i tropiska Anderna från Guyanas högland ner till södra Brasilien. Arten odlas även som krukväxt i Sverige. Den blålila sorten är den mest undersökta och vanligast förekommande, men båda är en viktig födokälla för boende i amazonas.

Aktiva beståndsdelar

Bären från Acai innehåller stora mängder antioxidanter som påminner om innehållet i övriga bär, som exempelvis blåbär. Det är framför allt antioxidanter av typen polyfenoler som förekommer i acaibären.

Vilka påstådda hälsofördelar har Acai?

Inom Europa säljs bäret främst som en generell antioxidant eller bantningsmedel, dock har Wellbase inte funnit några forskningsstudier som kan verifiera dessa effekter.
Studier har dock visat att bären kan ha en positiv inverkan på sårläkning.

Hur smakar Acai?

Trots att bären ser ut som blåbär, så påminner smaken av råa Acaibär lite mer som björnbär men med en mild bitterhet ungefär som från kakao.

Tillagning eller förtäring

Även om det finns extrakt och olika processade varianter av Acaibär, så är den vanligaste och mest rekommenderade varianten i form av torkat och malt pulver att blanda ut i smoothies. Utomlands förekommer även sötsura såser gjorda på Assai.

Hälsorisker

Acaipulver verkar vara säkert att konsumera i mindre mängder, men oprocessad acaijuice har kopplats till Chagas sjukdom, som orsakas av en parasit. Att konsumera acai kan påverka testresultaten vid magnetröntgen. Effekt av acai under graviditet eller amning är understuderat varför försiktighet rekommenderas.

Referenser

Bioactive Properties of Açaí Berries – National library of medicine
No proven benefits and some risks – NCCIH
Assai, acai eller acaii – Wikipedia

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.