Aloe vera är en familj av gröna bladväxter innehållandes en genomskinlig eller aning mjölkaktig växtsaft, oftast geléartad.

Hälsoeffekter

Det har visats i flera studier att aloe vera är antiseptiskt, antiinflammatoriskt, antiviralt och svampdödande. Det har traditionellt använts för hudåtkommor och brännskador. Etanolextrakt av aloe vera har i en studie visat sig ha jämförbar effekt med kommersiella svampmedel mot svampen Candida som ofta ligger bakom hud- eller nagelsvamp.

Flytande Aloe Vera avråds från i Norge

Norska livsmedelsverket varnar för juicer och flytande extrakt av aloe vera som är tänkta att intas oralt, då dessa bland annat kan orsaka leverskador vid stora mängder. Intag oralt bör alltså göras enbart av kvalitetspreparat och i begränsad mängd.

Bör ej tas vid graviditet

Vid graviditet bör man vara försiktig med hälsokost generellt, men då Aloe innehåller antrakinoner – ett starkt renande medel som ofta används som laxermedel – bör gravida undvika internt bruk av aloe vera.

Allergier

Ett litet antal personer kan få en allergisk reaktion mot aloe, vilket kan vara farligt. Sök medicinsk hjälp om utslag, täthet i halsen, andningssvårigheter eller bröstsmärtor utvecklas.

Referenser

Effect of Aloe vera extract on Candida albicans – PubMed
Varnar för populära hälsodrycken – Aftonbladet
Herbal Medicine Use During Pregnancy – Frontiers pharmacology

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.