Ingefära är en starkt smakande rot som kan intas både färsk, som torkat pulver eller mixat/pressad till en ”shot”. Den är vanlig som krydda i det asiatiska köket.

Handla hos Svensk Hälsokost

Vad innehåller ingefära

Ingefäran innehåller flera intressanta aktiva ämnen, så som antioxidanter, vitaminerna B6, C och E samt mineralerna kalium, magnesium, koppar och zink. Dessutom ingår gingeroler, shoagoler och zingeroler.

Påstådda hälsoeffekter

Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar.

Den anses vara antiinflammatorisk och bakteriedödande, renande och urindrivande.

Ingefära kan hjälpa till att minska inflammation och läka sår samt hjälpa till att minska akne, eksem och psoriasis. Den hjälper också till att återfukta och ge huden näring, och den kan till och med hjälpa till att minska uppkomsten av rynkor.

Ingefära sägs vara bra för matsmältningen, och örten sägs stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer. Somliga hävdar också att ingefära kan lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning.

Risker

Ingefära kan ha en blodförtunnande verkan. Om man tar blodförtunnande läkemedel kan ingefära förstärka effekten. Det gör att man då lättare får blödningar och blåmärken. Man tror också att höga doser ingefära kan påverka blodtrycksmediciner.

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.