Jams, yams eller brödrot är ett antal arter i släktet Dioscorea som är örtliknande perennklängväxter som odlas för sina stärkelserika rötter i Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien. Sötpotatisen har länge kallats yams i delar av södra USA och Kanada, men den amerikanska sorten är inte en del av Dioscoreaceae-familjen. [Wikipedia]

Handla hos Svensk Hälsokost

Vilka hälsoeffekter har Jamsrot?

Jamsrot har en långvarig och väldokumenterad historia som medicinalväxt bland Sydamerikas indianer. Den har i studier på djur visat sig ha positiva antiinflammatoriska effekter på artrit och artros.
Andra studier som gjorts om rotfrukten vild jamsrot är för behandling av muskelspasmer och lindring för smärtor eller kramper vid menstruation. Det påstås även kunna öka fertiliteten på grund av dess stora innehåll av fytoöstrogener och Jamsrot har mycket stort innehåll av C-vitamin. Med andra ord är det en koncentrerad växtdel som bör intas med måtta.

Referenser

Dioscorea Genus therapeutic potentials – National library of medicine

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.