Lykopen är tillsammans med β-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Forskningen har på senare tid fokuserat en hel del på karotenoidernas antioxidativa egenskaper och kartläggning av dess förekomst. Då lykopen innehåller fler dubbelbindningar än övriga karotenoider som valts ut i dessa studier – 13 mot övriga karotenoiders 11 – och de antioxidativa egenskaperna står i förhållande till antalet dubbelbindningar, är det troligt att lykopen har högre antioxidativ potential än de andra karotenoiderna. [wikipedia]
Naturliga källor till Lykopen
Passerad, kokt tomatjuice innehåller mest Lykopen men liknande mängder (ca 4g per 100g) finns även i havtorn och vattenmelon. Även nypon, grapefrukt och aprikoser har ett stort innehåll av ”lycopene” som det ibland kallas.
Bör ej tas som kosttillskott
Cancerfonden avråder från att ta kosttillskott med antioxidanter då dessa rentav kan påskynda cancerförlopp. En balanserad kost med nyttiga råvaror rekommenderas istället.
Referenser
Egenvård för prostatacancer – Cancercentrum (pf)