Lykopen är tillsammans med β-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Forskningen har på senare tid fokuserat en hel del på karotenoidernas antioxidativa egenskaper och kartläggning av dess förekomst. Då lykopen innehåller fler dubbelbindningar än övriga karotenoider som valts ut i dessa studier – 13 mot övriga karotenoiders 11 – och de antioxidativa egenskaperna står i förhållande till antalet dubbelbindningar, är det troligt att lykopen har högre antioxidativ potential än de andra karotenoiderna. [wikipedia]

Handla hos Svensk Hälsokost

Naturliga källor till Lykopen

Passerad, kokt tomatjuice innehåller mest Lykopen men liknande mängder (ca 4g per 100g) finns även i havtorn och vattenmelon. Även nypon, grapefrukt och aprikoser har ett stort innehåll av ”lycopene” som det ibland kallas.

Bör ej tas som kosttillskott

Cancerfonden avråder från att ta kosttillskott med antioxidanter då dessa rentav kan påskynda cancerförlopp. En balanserad kost med nyttiga råvaror rekommenderas istället.

Referenser

Egenvård för prostatacancer – Cancercentrum (pf)

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.