Sötmandel är en av de allra nyttigaste nötterna man kan äta, perfekt i muesli likväl bakelser. Mandeln är rik på enkelomättat fett, vitaminer och mineraler samt har ett järninnehåll som är drygt tre gånger så stort som i fläskkött. Livsmedelsverket uppger även att nötter har en skyddande effekt mot de flesta hjärt-/kärlsjukdomar.
Minskar risk för hjärtinfarkt
En studie visar att cirka 40 gram mandel om dagen minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar med hela 30 procent. Det beror på det höga innehållet av enkelomättade fettsyror och kostfibrer som är bra för att sänka kolesterolvärden i blodet.
Allergi mot mandel
Mandel är tekniskt sett inte en nöt, utan en stenfrukt som växer på träd precis som körsbär eller persika. Därför kan i regel även nötallergiker äta mandel. Det finns de som har mandelallergi, men det är betydligt mer ovanligt än nötallergi.
Näringsinnehåll per 100g
Fett
Kostfibrer
Vatten
Kalium
Kalcium
Magnesium
Järn
Zink
Vitamin B1 (tiamin)
Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B3 (niacin)
Vitamin E
52,2g
10,6g
5,1g
730mg
257mg
264mg
3,40mg
3,30mg
0,25 mg RDI 22%
0,7 mg RDI 50%
6,84 mg RDI 42%
26,44 mg RDI 220%
Referenser
Mandel Prunus dulcis innehåll – DTU
Almonds in cholesterol-lowering diet – Journal of nutrition augusti 2017