Spirulina är en biomassa av cyanobakterier som kan konsumeras av människor och djur. De tre arterna är Arthrospira platensis, A. fusiformis och A. maxima. Arthrospira odlas över hela världen och används som kosttillskott eller helfoder. Redan de gamla Maya och Aztek-kulturerna använde det flitigt som komplement till kosten.

Handla hos Svensk Hälsokost

Hur ser spirulina ut?

Spirulina är ett torkat fint, mörkgrönt pulver som trots att det består av en alg i regel är svår att lösa upp i vatten. Blanda därför ut pulvret med vätska och blanda väl i en shaker eller blender.

Vilka hälsoeffekter har Spirulina?

På grund av näringstätheten i Spirulina så har denna gröna alg blivit klassad som en ”superfood” med många hälsofrämjande egenskaper. Den innehåller mycket lättupptaglig energi, ger mättnadskänsla och stabiliserar blodsockret.

Hur intas Spirulina bäst?

Smaken av spirulina påminner mycket om sjögräs eller tång och gillas därför inte av alla, så den intas oftast som ingrediens i en smoothie. Då algen innehåller väldigt mycket jod bör man begränsa sitt intag till max en matsked om dagen. Här är fler förslag på hur den kan intas…
– Tillsats till pesto eller salladsdressing
– Ingrediens i grönsakssoppa
– Tillskott i grönt te
– Ingefärashot (bra på att maskera smaken)

Det är lätt för magen att ta upp näringen ur Spirulinapulvret då det ej innehåller någon cellulosa och därför inte behöver brytas ner av magsyrorna.

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.