Teanin eller L-Teanin är en aminosyra som finns naturligt i äkta grönt té och i svampen brunsopp. L-Teanin är ett derivat av glutamin. Teanin är det aktiva ämne som förekommer mest i te efter koffein.

Handla hos Svensk Hälsokost

Teanin kan tränga igenom blod/hjärnbarriären, där en ökad frisättning av serotonin och dopamin lindrar stress och ökar kognitionsförmågan, det senare genom att samverka med koffein. Forskning tyder på att det även kan lindra PTSD-syndrom. Teanin hjälper även kroppens immunförsvar genom att förstärka T-Cellens sjukdomsförhindrande effekter.

Teanin har visats kunna påverka frisättningen av olika transmittorer i hjärnan och nivåerna av signalsubstanserna serotonin och dopamin ökar. Serotonin påverkar främst vår sinnesstämning, den styr vår rädsla och ångest, vårt humör och vårt sociala beteende. Speciellt kan det ha positiva effekter vid risk för depression, stress eller neuropsykiatriska variationer som ADHD/ADD.

Med andra ord, med varannan kopp kaffe och varannan kopp grönt te så blir du lugnare, gladare och friskare.

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.