Vårt allra viktigaste livsmedel, är vårt vatten. Det många dock förbiser är att ett mineralrikt vatten är ett av de allra viktigaste tillskotten du kan tänka dig. Eftersom mineralerna i t.ex. mineralvatten redan är lösta i vatten så är det lättare för kroppen att absorbera, än fasta kosttillskott där merparten passerar igenom tarmen utan att tas upp.

Hur mycket vatten bör man få i sig dagligen?

Grovt sett multiplicerar man 0,03 gånger sin egen vikt. Om du väger 100 kilo så bör du alltså dricka eller få i dig tre liter vätska per dygn. Det kanske låter mycket, men det är många källor till vattenintag vi inte alltid kanske tänker på, från kaffet på morgonen till apelsinen efter lunch. Men vill du ha i dig mer eftertraktade mineraler som selen så rekommenderas ett riktigt mineralvatten med extra högt mineralinnehåll.

Vilka hälsoeffekter har vatten?

”I områden där det finns mycket selen i dricksvattnet är det färre fall av cancer. Finns det dessutom molybden i vattnet så är det ännu färre cancerfall” säger Ingegerd Rosborg, gästforskare på KTH

Vilket vatten är bäst att dricka

Tro det eller ej, men tester visar att vanligt kranvatten oftast är ett av de bättre alternativen. Flera mineralvatten på flaska innehåller onödigt höga halter av natrium (salt) som kan orsaka hjärt-/kärlproblem, plus att transporter och plasttillverkning har andra negativa följder för klimat och hälsa. Produkten ”San pellegrino” står dock ut med extra stort innehåll av magnesium och kalcium, om det går att berättiga kostnaden som är hundrafaldigt större än för vanligt kranvatten.

Referenser

Mineraler i dricksvatten skyddar mot sjukdomar – Ingegerd Rosborg, KTH 2021-03-22
Vatten – mineralvatten – test – Göteborgsposten 2011-04-09
Change your metabolism – Scientific American

OBS! Ovanstående är en sammanställning av olika hälsopåståenden, artiklar och forskningsstudier hämtade från webben. För verifiering av hälsopåståenden hänvisar vi alltid till europeiska kommissionens Food and feed portal.
Vid koständringar bör du först rådfråga läkare, speciellt om du tar några mediciner.