Vitamin D är en naturlig steroid som bildas naturligt i vår kropp när vi vistas i solen och används för att reglera kalkbalansen i skelett och tänder.
Hälsoeffekter av D-vitaminbrist
Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit eller ”engelska sjukan” hos barn. Detta visar sig som mjukt eller missformat skelett, och osteomalaci eller urkalkning hos vuxna.
Flera studier visar även ett klart samband mellan D-vitamin och immunförsvaret, bland annat vid influensa som Covid-19 och luftvägsinfektioner främst för utsatta eller äldre grupper.
Farligt med för mycket D-vitamin
Vid för stort intag av D-vitamin ökar mängden kalcium till skadliga nivåer i kroppen och kan orsaka kalciuminlagring i njurarna eller njursvikt. Därför bör man endast ta tillskott med D-vitamin under vinterhalvåret om man sitter väldigt mycket inomhus eller inte får tillräcklig exponering av naturligt solljus.
Får du redan i dig tillskott av D-vitamin?
Innan man tar tillskott av vitamin D bör man se över sin kost, då det i Sverige är obligatoriskt att berika vissa mjölkprodukter samt vissa matfetter med D-vitamin för att säkerställa att de flesta får i sig tillräckligt via den vanliga kosten.
Rekommenderad dosering
Vuxna och barn över 11 år – 100 mikrogram per dag
Barn 1-10 år – 50 mikrogram per dag
Hur vanligt är det med D-vitaminbrist i Sverige?
I samband med Livsmedelsverkets nationella undersökning av vuxna svenskars matvanor (”Riksmaten vuxna 2010-11”) mättes nivåerna av D-vitamin i blodet hos en undergrupp av deltagarna. Mätningarna visade att cirka 20 procent av deltagarna hade D-vitaminstatus under optimal nivå (<50 nanomol per liter).
Referenser
Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections – KI 2021-03-20
D-vitamin mot svår covid19 – Läkartidningen 2020-05-07
Vitamin D – Livsmedelsverket